Vildsvin hantering

VILDSVIN – efter skott (men även före!)

Två vägar

  1. Om du eller någon i jaktlaget har gått viltundersökarutbildning kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen som lever, hjärta mm. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg. I de fallen behöver bara den oflådda kroppen med skallen OCH MELLANGÄRDET, tillsammans med viltundersökarintyget, följa med kroppen in till vilthanteringsanläggningen.

 

  1. Om det inte finns någon som är utbildad viltundersökare, ska den oflådda kroppen med skallen tillsammans med alla inre organ (hjärta, lungor, lever, båda njurarna, MELLANGÄRDET och MJÄLTEN) följa med in till vilthanteringsanläggningen. Saknas det organ finns det risk att kroppen kan komma att kasseras.

    7. Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet

 

Vad är viktigt att göra när du ska lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning för att köttet ska kunna godkännas?

 

RISKER att hantera:

  • Om avföring blir kvar på/i kroppen vid sotningen ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. De bakterier som finns i avföring och tarmar kan antingen påverka köttkvalitén eller leda till t ex matförgiftning.
  • Om djuret är skjutet med två eller tre skott ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. Om det skett en skadeskjutning och skott t ex finns i både bog och bakdel så finns det risk för att det inte blir så mycket kött kvar (eller inget) som kan tas tillvara. Vid blyammunition måste skottområdena rensas så blyrester inte blir kvar i köttet.
  • Om djuret skjutits i våmmen/magtarmpaketet ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. De bakterier som finns i avföring och tarmar/magar kan antingen påverka köttkvalitén eller leda till t ex matförgiftning.
  • Om djuret fått ligga en tid efter skott, innan urtagning ökar risken för sur jäsning. Det går mycket fortare än vad man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.
  • Om flera kroppar staplats på varandra (även om de är urtagna) ökar risken för sur jäsning. Det går mycket fortare än vad man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.

 

Länkar till youtube på korta informationsfilmer.

1. Sota vildsvin
2. Rent och luftigt i djurkroppen
3. Byt handskar ofta - Så tar du hand om viltet efter skottet
4. Tvätta rent torka torrt - Så tar du hand om viltet efter skottet
5. Rätt mörning ger godare kött - Så tar du hand om viltet efter skottet
6. Ta ur hängande - Så tar du hand om viltet efter skottet
7. Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet
8. Utetemperaturen avgör - Godare vildsvin, om du gör allt rätt!
9. Trikinprov
10. Välja kniv och hålla den ren
11. Ta ur direkt
 

Senast uppdaterad den 15 juni 2021