torsdag 24 augusti 2023 kl 09:58

JÄGAREXAMENSLÄGRET 2023

Under en vecka i juni deltog 13 ungdomar i ett läger för att ta sin jägarexamen

Länsföreningen Södermanland hyrde två hus från elevhemmet på Öknaskolan. Naturbruksgymnasiet hade just avslutat vårterminen så vi kunde även hyra lektionssal och äta i deras restaurang. Skolan har väldigt duktiga kockar så vi fick anledning att tacka för den goda maten mer än en gång!

Ungdomarna delades upp i två grupper så att teori- och skytteinstruktörerna skulle få så mycket tid som möjligt med varje deltagare.

Gith Elmwall, som har lång erfarenhet av att utbilda nya jägare, var elevernas teorilärare. Tillsammans med henne gick de igenom allt studiematerial, tittade på fågelbilder, skallar och horn bland annat.

När den ena gruppen hade teori så kördes den andra gruppen till Öster Malmas skjutbana där skytteinstruktörerna, Marcus Lidman och Andreas Humble undervisade och tränade ungdomarna i både skytte, säker vapenhantering och avståndsbedömning.

Efter middagarna var det olika aktiviteter eller tid för studier. Första kvällen ägnades åt vapen då Marcus pratade om olika vapen och vapenhantering. Jonas Fransson, ordförande Jägareförbundet Södermanland, hade ordnat ett vildsvin och en gås som ungdomarna en kväll fick tillfälle att stycka. Styckningsdelarna lades på grillen dagen efter och färsen blev goda hamburgare någon dag senare. Mycket uppskattat! En kväll fick vi besök av Jan Olevall, den polis som ansvarar för eftersök i länet och berättade om sitt arbete och vad eftersök innebär och hur det går till. Det är inte alla bilförare som vet om att de ska kontakta polisen när de kört på ett vilt.

I det varma vädret var det flera som på kvällen gick ner till Runnviken för att bada. Jag fick höra av några som satt i en båt för att fiska hur de inte ens släppte teoriboken vid badet. En stod med fötterna i vattnet och boken i händerna och ställde frågor till de som simmade omkring. Här var det verkligen fokus!

Många har bidragit till att lägret blev så lyckat för ungdomarna: Virå bruk och Sako sponsrade ammunitionen – alla vet vi att den har blivit väldigt dyr. Av Jan-Äke Fritz fick vi hyra en minibuss till reducerat pris. ICA Maxi i Nyköping gav rabatt på den mat vi handlade där. Styrelsemedlemmar från både krets och länsförening ordnade grillkvällar och sov över i husen så att ungdomarna inte blev ensamma. 

Många har hjälpt till att göra lägret bra men de som gjorde det stora jobbet var de fantastiska ungdomarna. Det var en grupp vänliga, fokuserade och hjälpsamma ungdomar som hade bestämt sig för att ta sin jägarexamen denna sommar.   

Ett stort tack till alla som gjorde lägret till ett fint minne för deltagarna!

 

Christina Berglund

Projektledare, utbildning- och ungdomsansvarig Jägareförbundet Södermanland

 

Senast uppdaterad den 24 aug 2023